Czym się różni szynka serrano od prosciutto?

Spis treści
- Proces produkcji szynki
- Smak i konsystencja szynki serrano
- Oryginalne szynki znajdziesz w dobrych hurtowniach
Zarówno szynka serrano, jak i prosciutto mają swoje unikalne cechy, które sprawiają, że są tak cenione przez koneserów. W Polsce na szczęście działają liczne hurtownie takich produktów, dzięki którym możemy się cieszyć ich oryginalnym smakiem. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej różnicom pomiędzy tymi dwiema wędlinami, a także dowiemy się, gdzie można nabyć najlepsze produkty.
Proces produkcji szynki
Na pierwszy rzut oka szynka serrano i prosciutto mogą wydawać się bardzo podobne – obie są to bowiem suszone wędliny produkowane z udźca wieprzowego. Proces produkcji również jest bardzo podobny. Na początku mięso jest solone, później myte, a na koniec wieszane w ciemnym pomieszczeniu, gdzie może dojrzeć. Szynkę prosciutto di Parma standardowo suszy się przez od 12 do 14 miesięcy. W przypadku oryginalnej szynki serrano proces dojrzewania jest jeszcze dłuższy i wynosi co do zasady od 15 do nawet 24 miesięcy. Sprawia to, że hiszpańska szynka cechuje się znacznie mniejszą zawartością wody niż włoska.
Smak i konsystencja szynki serrano
Różnice w procesie produkcji wpływają na smak i konsystencję tych dwóch wędlin. Szynka serrano charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem. Jest także dosyć słona. Jej konsystencja jest też nieco twardsza niż prosciutto, ale wciąż delikatna i soczysta. Szynka parmeńska wyróżnia się z kolei delikatnym, relatywnie słodkim smakiem, który wyróżnia ją na tle innych europejskich wyrobów wędliniarskich. Wpływ na smak szynki ma także gatunek świni, z którego została ona wyprodukowana. Oryginalna szynka serrano, którą można kupić m.in. w hurtowni wędlin hiszpańskich Corrida w Lubinie, wytwarzana jest ze świni białej, którą hoduje się m.in. w regionie Extremadura.
Oryginalne szynki znajdziesz w dobrych hurtowniach
W Polsce coraz większą popularnością cieszą się hurtownie szynki serrano oraz prosciutto, które oferują szeroki wybór tych wyjątkowych wędlin. Takie firmy dbają o to, aby produkty pochodziły od renomowanych, regionalnych producentów, co gwarantuje ich wysoką jakość. Podsumowując, zarówno szynka serrano, jak i prosciutto mają swoje unikalne cechy, które sprawiają, że są tak cenione przez koneserów. Różnice w procesie produkcji oraz dojrzewania wpływają na smak i konsystencję tych wędlin, a wybór pomiędzy nimi zależy od indywidualnych upodobań smakoszy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Sprzedaż wysyłkowa
ECOOLD Systemy chłodnicze i klimatyzacyjne
woj. wielkopolskie61-806 Poznań, św. Marcin 29 lok. 8
-
Sprzedaż wysyłkowa
Mag Haus Mirosław Jan Kowalski
woj. kujawsko-pomorskie85-303 Bydgoszcz, Piękna 13