Ile białka zawiera w sobie młóto browarniane?
Młóto browarniane to odpad powstający w procesie produkcji piwa. Ma pochodzenie roślinne, ponieważ w jego skład wchodzi przede wszystkim zboże wykorzystywane do tworzenia słodu. W czasie warzenia piwa ze słodu wydobywane są cukry, natomiast pozostałe składniki odżywcze, w tym także cenne białko, w postaci wysłodzin klasyfikowane są jako odpady. Na szczęście znaleziono sposoby ich wykorzystanie.
Młóto browarniane jako cenne źródło białka
Młóto browarniane jest produktem ubocznym procesu warzenia piwa i potencjalnym źródłem białka. Szacuje się, że po wyprodukowaniu piwa pozostaje do 30% całkowitej masy ziarna użytego do warzenia piwa. Stwierdzono, że ten produkt uboczny zawiera wysoki poziom białka, porównywalny do śruty sojowej. Młóto zostało więc zbadane i zakwalifikowane jako potencjalne źródło zrównoważonego białka do spożycia zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta.
Zawartość białka w młócie browarnianym może się różnić w zależności od rodzaju i jakości ziarna użytego w procesie warzenia. Na ogół jednak składa się z około 20% suchej masy i 22–24% białka w suchej masie. Parametry te dotyczą świeżych wysłodzin, które dostępne są na rynku dzięki dystrybutorom, na przykład firmie Domino sprzedającej młóto na terenie całego kraju. Produkt ten jest idealnym źródłem białka. Ponadto młóto browarniane zawiera również wiele innych składników odżywczych, w tym błonnik pokarmowy, witaminy i minerały.
Rola białka w żywieniu zwierząt gospodarskich
Białko jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety dla zwierząt gospodarskich. Jest ono potrzebne do wzrostu i rozwoju, jak również dostarcza energii i wspiera metabolizm. Białko pomaga również budować i utrzymywać masę mięśniową, co jest ważne dla zwierząt, które są wykorzystywane do celów produkcyjnych. Wobec tego wysłodziny browarniane to doskonały produkt do skarmiania – poza dużą zawartością białka są też smaczne, dlatego zwierzęta chętnie je przyjmują.
Ilość białka w diecie ma także duże znaczenie dla hodowców krów, ponieważ odgrywa kluczową rolę w produkcji mleka. Młóto dostarcza białko w postaci lekkostrawnej, a dodatkowo jest źródłem innych ważnych składników odżywczych. Krowy skarmiane wysłodzinami dają więc więcej mleka o dobrych parametrach. Należy jednak pamiętać, aby stosować odpowiednie dawki pokarmu i traktować młóto jedynie jako dodatek do paszy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana