Jak podkreślić smak grillowanych potraw przy pomocy przypraw?
Wiosna, a tym samym sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Amatorzy grillowanych dań: mięs, ryb czy kolorowych warzyw niecierpliwie odliczają dni do chwili, kiedy będą mogli rozpocząć przygotowania do imprezy w plenerze w grillem w roli głównej. By dania z grilla wyróżniały się wyjątkowym smakiem i aromatem, trzeba zadbać o odpowiednie przyprawy, które podkreślą ich smak. Jak podkreślić smak dań z grilla?
Jakie przyprawy najlepiej nadadzą się do grillowanych mięs i ryb?
Już niedługo wiosna, a wraz z nią rozpoczęcie długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że żadne spotkanie grillowe nie mogłoby obejść się bez odpowiednio przygotowanego i przyprawionego mięsa. To właśnie starannie dobrane przyprawy dodadzą daniu mięsnemu z grilla aromatu i wyjątkowego smaku. Jednym z najchętniej grillowanych mięs jest oczywiście karkówka. By mięso było soczyste, a zarazem kruche, warto uprzednio je zamarynować, używając w tym celu starannie skomponowanej marynaty do grilla.
Sporą popularnością podczas imprez w plenerze cieszą się także szaszłyki – mięso drobiowe serwowane z aromatycznymi warzywami to istna uczta – nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu! Stosując starannie wyselekcjonowane i odpowiednio skomponowane, wysokiej jakości mieszanki przypraw grillowych, możemy nadać naszym daniom orientalnego lub arabskiego aromatu. Jeśli nasi goście preferują raczej ostrzejsze i bardziej wyraziste smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać nieco kurkumy, curry czy pieprzu cayenne. Niezależnie od tego, jakie smaki preferujemy, warto stosować wyłącznie starannie wyselekcjonowane, wysokiej jakości przyprawy, bez dodatku wzmacniaczy smaku i bez konserwantów, takie jak te, oferowane przez producenta przypraw, firmę POLSMAKI.
Przyprawy idealne do grillowanych warzyw
Grillowane pieczarki, a także warzywa, takie choćby, jak papryka, cukinia czy bakłażan, stanowią doskonałe uzupełnienie dań z mięsem w roli głównej. To także świetny dodatek do ryb z grilla. By podkreślić smak i aromat grillowanych warzyw, a także nadać im wyrazistości i niebanalnego charakteru, warto zastosować odpowiednie przyprawy – najlepiej przyprawy na bazie ziół. Sprawdzi się tutaj doskonale zarówno lubczyk, jak i oregano, a także popularne zioła prowansalskie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana