Rodanid jako ważny składnik orkiszu
Orkisz, czyli jedna z najstarszych odmian pszenicy, obecnie powraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na swoje korzyści odżywcze. O jego prozdrowotnych właściwościach wypowiadała się już Św. Hildegarda z Bingen. Jednym z ważnych składników orkiszu jest tajemniczo brzmiący rodanid. Czym jest rodanid i jakie są jego właściwości zdrowotne? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na te pytania, zapraszamy do lektury.
Czym jest rodanid i jakie są jego właściwości?
Rodanid to biologicznie czynna substancja obecna w naszym organizmie m.in. w we krwi, ślinie, łzach i kobiecym mleku. Substancja ta stymuluje układ odpornościowy i działa m.in. jak naturalny antybiotyk. Rodanid można także znaleźć m.in. w orkiszu. Ponieważ z organizm ludzki wytwarza rodanid jedynie w 40%, dlatego warto jest dostarczać go wraz z pożywieniem.
Jeżeli chodzi o prozdrowotne zalety rodanidu, to oprócz wyżej wspomnianego działania antybiotycznego, uważa się, iż ma on również działanie antyalergiczne i przeciwnowotworowe. Został on również powiązany z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego, zmniejszeniem stanu zapalnego i poprawą kontroli cukru we krwi. Rodanid może również pomóc chronić nasz organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do przedwczesnego starzenia się. Uważa się także, że związek ten polepsza trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, jak również ma zdolność stymulowania komórek macierzystych do wzrostu.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy rodanid?
Orkisz to jedyne zboże, w którego składzie znajdziemy rodanid. Z tego względu warto do swojej codziennej diety włączyć produkty z orkiszu, jak np. : kasza orkiszowa, płatki orkiszowe, mąka orkiszowa czy makaron orkiszowy. W piekarniach coraz częściej znajdziemy także chleb orkiszowy. Orkisz stanowił podstawę diety zdrowotnej i postu orkiszowego ułożonego przez Św. Hildegardę.
Szeroki wybór produktów z orkiszu znajdziemy na przykład w sklepie internetowym Diogra. Potrawy oparte na orkiszu odznaczają się lekko orzechowym smakiem i można je spożywać zarówno na słodko, jak i na słono. Szczególnie warto, aby potrawami z orkiszu zainteresowały się osoby cierpiące na alergie pokarmowe, jak też wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana